Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥ


1. Να μην καπνίζετε ενεργητικά ή παθητικά.
2. Να ελαττώσετε το αλάτι, όσο μπορείτε: Όχι βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίου, όχι κονσέρβες, όχι σάλτσες σόγιας ή κρεάτων, κύβους ζωμών κρέατος, έτοιμες σούπες, chips, crackers. Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα, δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 150mg νάτριο ανά μερίδα. Χρησιμοποιείστε αρωματικά φυτά όπως την ρίγανη, για να γίνουν πιο νόστιμα τα φαγητά.
3. Να ασκείστε ήπια.
4. Nα διατηρείτε φυσιολογικό βάρος.
5. Να τρώτε λιγότερο λίπος και αυτό να προέρχεται από το φρέσκο μη προτηγανισμένο ελαιόλαδο. Να μην καταναλώνετε, όσο είναι δυνατόν, βούτυρα, κρέμες γάλακτος, τυριά, αρνί, καρύδες, φοινικέλαιο, μαργαρίνες, υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Προτιμάτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, όπως τα αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γάλατα και γιαούρτια. Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
6. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο μερίδες ποτού την φορά, χαμηλής σχετικά περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις παραπάνω ποσότητες και μην καταναλώνετε ποτέ ποτά με περιεκτικότητα άνω του 10% σε οινόπνευμα.
7. Πείτε όχι στην υπερβολική κατανάλωση διεγερτικών όπως ο καφές και το τσάι.
8. Να μην αμελείτε την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον έχει κριθεί επιβαλλόμενη μετά από σοβαρή ιατρική μελέτη του οργανισμού σας, ακόμη και εάν δεν έχετε συμπτώματα.
9. Να μην αμελείτε την τήρηση των εξατομικευμένων ιατρικών οδηγιών, που διαμορφώνονται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση στο ιατρείο.
10. Nα μην αμελείτε την τακτική ιατρική προληπτική παθολογική εξέταση που στην περίπτωσή σας πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ.
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Είναι σημαντικό ο υπερτασικός να διατηρεί φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με μελέτες η απώλεια βάρους στον υπέρβαρο, η διά βίου τροποποίηση διατροφικών παραγόντων και συνηθειών της καθημερινότητας, ορισμένα υποβοηθητικά φυσικά φάρμακα και πρακτικές που σχεδιάζονται μετά από σοβαρή και εξατομικευμένη ιατρική μελέτη, αρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περισσότερων περιπτώσεων υπέρτασης, αλλά οδηγούν και σε μείωση της δοσολογίας επιβαλλόμενων χημικών φαρμάκων. H διακοπή του καπνού επιπροσθέτως μειώνει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών από την υπέρταση. Πολλά από τα μέτρα αυτά επιβάλλουν την σταθερή κινητοποίηση της δύναμης της θελήσεως.
Σε μια εποχή που παράλληλα με την έκρηξη της παχυσαρκίας, αυξάνονται και τα κρούσματα της ψυχογενούς ανορεξίας (άρνηση λήψης τροφής από άτομα φυσιολογικού βάρους ή λιποβαρή) λόγω των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται, είναι σημαντική η τοποθέτηση της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το θέμα αυτό.
Η ιατρική χρησιμοποιεί σήμερα ένα ειδικό δείκτη, τον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους.Γενικώς κάτω του 18,5 είναι πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. ΒΜΙ=18,5-24,9, είναι φυσιολογικό. ΒΜΙ=25-29 χαρακτηρίζει τα υπέρβαρα άτομα και πάνω από τριάντα τα παχύσαρκα άτομα. Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης οι ακριβείς στόχοι εξατομικεύονται. Οι στόχοι για παράδειγμα είναι πιο αυστηροί σε άτομα με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, υπερχοληστερολαιμία ή διαβήτη. Τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά, θώρακα και άκρα έχουν ανδρικού τύπου κατανομή λίπους που είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς.
H αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε ιατρικά νοσήματα ή φάρμακα.
Η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, επιτυγχάνεται με κατάλληλη άσκηση και διατροφή και πρέπει να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, καλό είναι να μην υπερβαίνει τα τρία κιλά τον μήνα. Η γρήγορη απώλεια βάρους έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική για την παχυσαρκία φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα, ενώ άνθρωποι με υψηλό ΒΜΙ, άνω του 40, μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.
Γενικοί υγιεινοί κανόνες για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους:
· Τρία κύρια γεύματα καθημερινώς και λαχανικά στις περιπτώσεις που πεινάτε ενδιαμέσως.
· Πρωινό γεύμα κάθε μέρα.
· Περιορισμός στην κατανάλωση άλατος και κρέατος.
· Κατανάλωση άπαχων κρεάτων ψητών και όχι τηγανητών.
· Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.
· Όχι αλκοόλ.
· Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά.
· Όχι βούτυρο και αποφυγή τηγανητών.
· Μαλακό, όχι σκληρό τυρί.
· Μικρότερη ποσότητα φαγητού με χρήση μικρότερων πιάτων.
· Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση).
· Όχι αργά φαγητό πριν την κατάκλιση.
Η άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους, καθώς και για την ρύθμιση των υψηλών τιμών της αρτηριακής πίεσης στον υπερτασικό.
Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως, με ήπια ένταση.
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται.
Η άσκηση προστατεύει το άτομο, από νοσήματα καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, υπερχοληστερολαιμία, ορισμένα είδη καρκίνου, ψυχικές παθήσεις.
Κατά την διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχές αναπνοής σε ευαίσθητα άτομα.
Αυτές προλαμβάνονται με την ιατρική εξέταση, που δεν πρέπει να αμελείται στο άτομο που ασκείται, την αποφυγή έντονης άσκησης και την καθιέρωση προθέρμανσης, αποθεραπείας και ασκήσεων stretching.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ।
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ : ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣΤα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που υποβάλλονται συχνά από τους ασθενείς και έχουν λάβει συγκεκριμένη μαγνητοφωνημένη μορφή κατά την διάρκεια ενημερωτικών διαλέξεων που έχω δώσει κατά καιρούς στο γενικό κοινό για το σύνηθες αυτό πρόβλημα. Τα ερωτήματα έχουν απομαγνητοφωνηθεί από τους συνεργάτες μου και έχουν επιλεγεί από εμένα αυτά που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και αφορούν καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα συνήθεις στην καθημερινή κλινική πρακτική του μαχόμενου παθολόγου, τόσο στο ιατρείο όσο και στο νοσοκομείο.
1.Εχω αυξημένη πίεση. Ο γιατρός μου είπε να μην αγοράσω πιεσόμετρο για το σπίτι, γιατί κάνει λάθος. Ο φαρμακοποιός μου έχει αντίθετη γνώμη. Ποιον να πιστέψω;Η κατ οίκον μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με ακουστικά είναι παντελώς αναξιόπιστη στα χέρια των ερασιτεχνών. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας όμως τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου είναι αρκετά αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Πρέπει όμως, να προσέχετε να είναι το νούμερό σας, δηλ. να έχουν κατασκευαστεί για την δική σας περιφέρεια αριστερού μπράτσου, την οποία μπορείτε να μετρήσετε και μόνοι σας με κοινό μέτρο ράφτη. Η περιφέρεια αυτή πρέπει να αναγράφεται στο πιεσόμετρο, που έχετε αγοράσει, στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών. Εάν χάσετε ή πάρετε κιλά αύριο, η περιφέρεια μπράτσου σας ενδέχεται να μεταβληθεί και το πιεσόμετρο, που σας ταιριάζει σήμερα, να μην είναι κατάλληλο για εσάς αύριο. Επίσης πρέπει να είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Να μην αγοράζετε πιεσόμετρα, από κοινά ή αμφιβόλου ποιότητας καταστήματα.
Κάθε χρόνο κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, πρέπει να προσκομίζετε το οικιακό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για να συγκρίνονται οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που μετράτε, με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό επαγγελματικό υδραργυρικό πιεσόμετρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η αξιοπιστία του αυτόματου ηλεκτρονικού πιεσόμετρου ενδέχεται αιφνιδίως να ελαττωθεί και να χρειάζεται εκτάκτως ειδική ρύθμιση, ακόμη και στις περιπτώσεις που ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή.
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, είναι σημαντικές σε συμπληρωματική βάση, διότι παρόλο που δεν έχουν την απόλυτη ακρίβεια των ειδικών μετρήσεων με επαγγελματικά υδραργυρικά πιεσόμετρα που γίνονται στο ιατρείο, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες και μελετούνται ιατρικώς σε συνδυασμό με τις μετρήσεις του ιατρείου έτσι ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τόσο οι πιέσεις με τις οποίες δουλεύει ο οργανισμός σας στον φυσικό του χώρο, όσο και το είδος της άριστης εξατομικευμένης αγωγής.
Μην αμελείτε να μας προσκομίζετε λοιπόν στο ιατρείο και δικές σας μετρήσεις, τις οποίες κάνετε στο σπίτι.
2.Είμαι πενήντα ετών έχω αυξημένη πίεση και έχω μπερδευτεί με τις μετρήσεις που κάνω στο σπίτι. Πότε μετράω και είναι 16 με 10, εάν μετρήσω αμέσως μετά κατεβαίνει 12 με 8.Ασφαλώς ο ερωτών υπονοεί ότι η διαστολική πίεση είναι 100mmHg την πρώτη φορά και 80mmHg την δεύτερη αντιστοίχως, ενώ η συστολική πίεση 160mmHg την πρώτη φορά και 120mmHg την δεύτερη.
Είναι σημαντικό να «τσεκάρετε» εάν το πιεσόμετρο είναι εγκεκριμένο και εάν είναι το μέγεθός σας, να συγκριθεί με το ιατρικό υδραργυρικό πιεσόμετρο για να πιστοποιηθεί η ανυπαρξία βλάβης και να ξαναδιαβάσετε τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή, μήπως υπάρχουν στοιχεία κατά την χρήση του πιεσόμετρου, τα οποία σας έχουν διαφύγει. Εάν όλα τα προαναφερόμενα βαίνουν καλώς είναι σημαντικό να τηρούνται τα κάτωθι:
Να μην μετράτε πίεση, όταν έχετε φάει εντός του δίωρου που έχει προηγηθεί. Η πόση νερού, καφέ, η χρήση τσιγάρου ή πούρου, να μην έχουν γίνει εντός σαράντα λεπτών από την μέτρηση. Μην προσέρχεστε για ιατρική εξέταση μετά από τις παραπάνω δραστηριότητες.
Να μην μετράτε αρτηριακή πίεση και να μην προσέρχεστε ομοίως για ιατρική εξέταση εντός μίας ώρας από έντονη άσκηση.
Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε ουρήσει και καθίσει για να ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά.
Κατά την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, δεν πρέπει να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος και η πλάτη σας να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. Δεν πρέπει ταυτόχρονα να τρώτε, να πίνετε νερό, να μασάτε τσίχλα, να βήχετε ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Πρέπει να είστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι.
Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να ευρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.
Μετά από πέντε λεπτά να επαναλαμβάνετε πάντα την μέτρηση.Οπωσδήποτε στο ιατρείο πρέπει να προσκομίζετε και να αναφέρετε και τις δύο διαδοχικές μετρήσεις.
3. Είμαι άντρας πενήντα πέντε ετών, και η μικρή μου πίεση μου είναι μόνιμα στο 8 με 8.5. Είμαι φυσιολογικός;Ασφαλώς ο ερωτών υπονοεί ότι η διαστολική πίεση είναι μόνιμα 80 με 85mmHg.
Σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους, υπέρταση υπάρχει, όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg. Υπέρταση έχετε επιπροσθέτως και όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης(«μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg. Στις συσκευές μέτρησης κατ οίκον και εφόσον έχουν επιλεγεί και χρησιμοποιούνται με βάση τα αυστηρά κριτήρια που προαναφέρθηκαν τα κοινά όρια είναι χαμηλότερα, ήτοι οι μέσοι όροι πρέπει να είναι κάτω από 135 mmHg και 85 mm Hg. Σε περίπτωση άλλης παθήσεως, όπως αυξημένου σακχάρου, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Μία μόνο υψηλή τιμή πίεσης δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, απαιτεί όμως περαιτέρω μετρήσεις, που πολλές φορές εκτείνονται σε βάθος τριμήνου - τετραμήνου.
Εάν οι μετρήσεις που κάνετε είναι αξιόπιστες και μόνιμα στα επίπεδα που αναφέρετε, πρέπει να εξεταστείτε ιατρικώς, για να καθοριστούν τα όρια κάτω από τα οποία λειτουργεί ιδανικά ο δικός σας οργανισμός και να εκτιμηθεί το είδος της ιατρικής παρέμβασης. Ακόμη και εάν ισχύουν όμως για εσάς τα κοινά όρια της αρτηριακής πίεσης, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διατροφής και τροποποίησης παραγόντων καθημερινότητας για να μην αναπτύξετε αργότερα υπέρταση, διότι η περίπτωσή σας είναι οριακά φυσιολογική. Ο υπερτασικός και οι άνθρωποι με οριακές για τον οργανισμό τους τιμές αρτηριακής πιέσεως, πρέπει να χάσουν βάρος εάν είναι υπέρβαροι, να τεθούν σε πρόγραμμα άσκησης, να μετριάσουν την χρήση αλκοόλ, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, να αποφεύγουν την χρήση καφέ (όχι πάνω από ένα το 24ωρο). Aνάλογα με την περίπτωση ενδέχεται να απαιτηθούν εξατομικευμένες παρεμβάσεις στις συνήθειες της καθημερινότητας.
4. Είμαι πενήντα ετών και έχω αυξημένη μικρή πίεση, μόνιμα στο 11. Νιώθω καλά. Πρέπει να παίρνω φάρμακο;Ασφαλώς ο ερωτών υπονοεί ότι η διαστολική πίεση είναι 110mmHg.
Ένα σύνηθες σφάλμα, που κάνει ο υπερτασικός, ιδιαιτέρως εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, είναι να αμελεί την συστηματική λήψη της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής. Η υπέρταση όμως είναι χρόνια νόσος, που συχνά δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Απαιτεί όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους. Η υπέρταση προκαλεί σταδιακά βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Η μη θεραπευόμενη υπέρταση σχετίζεται με βράχυνση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-20 χρόνια και σοβαρή επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης. Χωρίς την ενδεικνυόμενη αγωγή η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως, ανδρική ανικανότητα, ανευρύσματα. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει υψηλή χοληστερόλη αίματος, ή καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ.
Ένα από τα αίτια της αύξησης του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, είναι η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών της υπέρτασης που προλαμβάνουν τις επιπλοκές, οι οποίες προαναφέρθηκαν. Ο άνθρωπος, που ενώ πρέπει να λάβει αγωγή δεν λαμβάνει, αυτοκτονεί σιωπηλώς. Εάν λοιπόν η τιμή της διαστολικής πίεσης είναι σταθερά στα επίπεδα που αναφέρετε εκτίθεστε σε σοβαρούς κινδύνους.
5.Είμαι γυναίκα, τριανταπέντε ετών, έχω υψηλή πίεση 150-110 mm Hg, που δεν κατεβαίνει, ενώ παίρνω καθημερινά πέντε χάπια για την πίεση.Η αρτηριακή πίεση είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη πάθηση σήμερα. Εάν κάποιος έχει μη ρυθμιζόμενη υπέρταση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Η ο ίδιος αμελεί την αγωγή του ή ο ιατρός που τον παρακολουθεί δεν του δίδει την ενδεικνυόμενη αγωγή.
6. Είμαι σαράντα χρονών και έχω υπέρταση. Φταίει το άγχος;Σε ένα μικρό μέρος των υπερτασικών ανευρίσκεται το ακριβές αίτιο της υπέρτασης.Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η υπέρταση είναι πολυπαραγοντική. Όσον αφορά το άγχος, συμβάλλει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν αρκεί «από μόνο του» να προκαλέσει τις μόνιμες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, που παρατηρούνται στην υπέρταση. Καλό πάντως είναι οι υπερτασικοί να αποφεύγουν τις περιττές εντάσεις.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ : ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

To πρόβλημα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα και συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων επί μακρόν. Οι επιπλοκές της αρρύθμιστης αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικές και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόωρου θανάτου και σοβαρής αναπηρίας στην σύγχρονη εποχή.
Σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους, υπέρταση υπάρχει, όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα ιατρικά πιεσόμετρα ακριβείας. Υπέρταση έχετε επιπροσθέτως και όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης(«μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg. Σε περίπτωση άλλης παθήσεως, όπως αυξημένου σακχάρου, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Για τον λόγο αυτό η ελληνική τακτική της παρακολούθησης της πίεσης στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλαπλά προβλήματα υγείας, είναι λανθασμένη, διότι τα κοινά όρια της πίεσης, πολλές φορές δεν ισχύουν για αυτά τα άτομα.
Μία μόνο παθολογική τιμή δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, απαιτεί όμως περαιτέρω μετρήσεις, οι οποίες αρκετές φορές εκτείνονται σε βάθος τριμήνου τετραμήνου.
Ο υπερτασικός πρέπει να χάσει βάρος εάν είναι υπέρβαρος, να τεθεί σε πρόγραμμα άσκησης, να μετριάσει την χρήση αλκοόλ, να διακόψει το κάπνισμα, να ακολουθεί μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, να αποφεύγει την χρήση καφέ(όχι πάνω από ένα το 24ωρο).Εάν χρειαστεί, ο υπερτασικός θα υποβληθεί σε κάποιες περαιτέρω εξετάσεις διερεύνησης της πίεσης ή θα πάρει φάρμακο.
Συχνά η αύξηση της πίεσης δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Υπάρχουν περιπτώσεις, που παρουσιάζουν πονοκέφαλο, μουδιάσματα, εμετούς, κακουχία, αίσθημα ταχυκαρδίας, ζάλη. Η υπέρταση ωστόσο ακόμη και εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα προκαλεί προοδευτικώς βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Χωρίς την ενδεικνυόμενη αγωγή, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως, στυτική δυσλειτουργία, ανευρύσματα, αποφρακτική αγγειοπάθεια. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει υψηλή χοληστερόλη(«χοληστερίνη») αίματος, καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ, πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.
Ένα σύνηθες σφάλμα, που κάνει ο υπερτασικός, εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, είναι να μην συμμορφώνεται με τις ενδεικνυόμενες ιατρικές οδηγίες. Η υπέρταση όμως είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί πολλές φορές μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους. Επιπροσθέτως ο υπερτασικός πρέπει να γνωρίζει, ότι η αγωγή που λαμβάνει ενδέχεται να τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω αντοχής στην λαμβανόμενη θεραπεία ή τροποποιήσεως λόγω ηλικίας και συνοδών παθήσεων, του είδους και της δοσολογίας των φαρμάκων. Στα αρχικά στάδια της αρτηριακής πίεσης, έχουμε σήμερα φυσικά φάρμακα και λειτουργικά τρόφιμα εναλλακτικής ιατρικής για να αποφευχθεί η άσκοπη χημική φαρμακοθεραπεία.
Είναι σημαντική η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, όχι μόνο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και για τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων των πιέσεων που πρέπει να έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας του.Κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση επιπροσθέτως, εντοπίζονται τα άτομα που λόγω κακής κληρονομικότητας ή κλινικών ευρημάτων, ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση. Πολλά από τα άτομα αυτά θα επωφεληθούν από προληπτικά προγράμματα πρόληψης της υπέρτασης.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ.
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ : ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ


Ο στόχος τόσο της ιστοσελίδας αυτής όσο και των ιστοσελίδων ενημέρωσης του κοινού πάνω σε ιατρικά θέματα που επιμελούμαι προσωπικά, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι η μετατροπή του μη ειδικού σε ιατρό. Παρά το γεγονός επίσης ότι η τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία αποτελούν σημαντικά ζητούμενα από τον χρήστη του internet, ο ιατρός δεν είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσει υπεύθυνα παρακάμπτοντας την ιατρική εξέταση.
Κατά την άσκηση της εφαρμοσμένης παθολογίας επί σειρά ετών τόσο στο ιατρείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με οριακές κρίσιμες για την ζωή καταστάσεις.
 Είναι σημαντική η θετική ενέργεια που δίνει στον ιατρό η νίκη της αρρώστιας και του θανάτου, ενέργεια που δίνει ενθουσιασμό και κίνητρο για συνεχή μελέτη και επίπονη εργασία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των τελικών στόχων της εφαρμοσμένης επιστήμης της παθολογίας: Της μακροζωίας και της νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τον θάνατο. Στη μάχη με την φθορά και τον θάνατο, ο μαχόμενος παθολόγος αντιμετωπίζει συχνά ιατρικά κατεστημένα, αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών που συχνά τροφοδοτούνται από επαγγελματικά κατεστημένα, αντιλήψεις που είτε οδηγούν σε επικίνδυνη πολυφαρμακία είτε οδηγούν σε παραμέληση συμμόρφωσης σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες.
Ξέροντας από την καθημερινή κλινική ιατρική εμπειρία την σημασία της συμμόρφωσης σε αναγκαίες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόσο των ασθενών μου στο νοσοκομείο και στο ιατρείο όσο και των υγιών επισκεπτών του ιατρείου μου, θέλω μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην διαδικασία της συνειδητοποίησης, διαδικασία απαραίτητη για την σφυρηλάτηση υγιούς συνεργασίας ιατρού-ασθενούς. Αυτός είναι ο λόγος που βασικές παράμετροι που αφορούν το ανθρώπινο σώμα και εξειδικευμένα θέματα υγείας εκτίθενται με σκοπίμως απλό τρόπο.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αγαπητοί φίλοι, σας εκθέτει θέματα σχετικά με την υπέρταση. To πρόβλημα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα, συχνά αμελείται από τους πάσχοντες λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων επί μακρόν. Οι επιπλοκές της αρρύθμιστης αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, ανευρυσμάτων, στυτικής δυσλειτουργίας.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή επικοινωνία μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου που συντελούν σε ένα δύσκολο με πολλά επείγοντα έργο χωρίς ωράριο. Είναι αδιανόητο να μην εκφράσω τέλος την αμέριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους στα χέρια μου και στήριξαν την παρουσία μου στα μετερίζια της μαχόμενης παθολογίας με επιμονή και πίστη. Υπόσχομαι ότι με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς συμβιβασμούς και επιφυλάξεις.
Ευχαριστώ
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη
Eιδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail
amoschovaki@yahoo.gr.
Links
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.