Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΡΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τηλεθεατές σε σειρά τηλεοπτικών ενημερωτικών ιατρικών εκπομπών που έχω κάνει στο ΑΘΗΝΑ TV. Από τα ερωτήματα αυτά έχουν επιλεγεί, αυτά που ανταποκρίνονται σε γενικότερες ανησυχίες των υπερτασικών ασθενών και αφορούν καταστάσεις που είναι συνήθεις στην καθημερινή κλινική πρακτική.
1. Συγχαρητήρια για την εκπομπή σας. Είμαι τριανταπέντε ετών, έχω υψηλή πίεση, παίρνω φάρμακα για αυτήν και θέλω να μείνω έγκυος. Πρέπει κάτι να προσέξω;
Κατά την κύηση, ο όγκος παλμού αυξάνεται. Κατά το δεύτερο τρίμηνο στην φυσιολογική έγκυο γυναίκα, η συστηματική αγγειακή αντίσταση μειώνεται και η αρτηριακή πίεση ελαττώνεται, γι αυτό και οι ιδανικές πιέσεις κάτω από τις οποίες λειτουργεί το σώμα της εγκύου, είναι χαμηλότερες συγκριτικά με την μη έγκυο.
Η χρόνια υπέρταση συνοδεύεται από αύξηση της πιθανότητας σοβαρών επιπλοκών κατά την κύηση στην μητέρα και στο έμβρυο, όπως περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου, αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα, προεκλαμψία, εκλαμψία, νεφρική βλάβη, οίδημα, ενώ η επιθετική ρύθμιση της πίεσης σε έγκυο υπερτασική ασθενή μπορεί να μειώσει την αιμάτωση του πλακούντα με δυσμενή αποτελέσματα στο έμβρυο. Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα, συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την κύηση.
Εξαιτίας των προαναφερόμενων παραγόντων, οι γυναίκες που πάσχουν από υψηλή πίεση και θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο, για την ανεύρεση θεραπεύσιμων αιτίων υπέρτασης και για τον επανακαθορισμό της χορηγούμενης αγωγής.
Επιπροσθέτως είναι απαραίτητη η αξιολόγηση της βασικής νεφρικής λειτουργίας και τυχόν ήδη εγκατεστημένων βλαβών από την πίεση, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού, σε περίπτωση επιδείνωσης της υπέρτασης κατά την κύηση.
2. Κυρία Μοσχοβάκη είμαι γυναίκα ασθενής σας 29 ετών και σας ευχαριστώ γιατί ενώ είχα πίεση που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κανένα φάρμακο πριν κάποια χρόνια, μου διαγνώσατε στένωση νεφρικής αρτηρίας και μετά από χειρουργική επέμβαση που μου υποδείξατε η πίεση έχει γίνει φυσιολογική. Από τότε είμαι καλά χωρίς φάρμακα. Ξέροντας ότι η περίπτωσή μου είναι σπάνια θα ήθελα να ξέρω εάν μπορώ άφοβα να κάνω παιδί, τώρα που παντρεύτηκα.
Η υπέρταση στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν οφείλεται σε ένα ειδικό αίτιο, αλλά αποτελεί η ίδια μία γενικευμένη διαταραχή στην οποία γενετικοί ενδοκρινικοί μεταβολικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν σημαντικό ρόλο. Μία μικρή μερίδα ασθενών όμως πάσχουν από δευτεροπαθή υπέρταση, στην οποία υπάρχει συγκεκριμένο αίτιο, που ευθύνεται για την άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές μελέτες 5% των υπερτασικών ασθενών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία της δευτεροπαθούς υπέρτασης.
Η στένωση νεφρικής αρτηρίας είναι μία σπάνια πάθηση η οποία προκαλεί δευτεροπαθή υπέρταση. Συγκεκριμένα ο προσβεβλημένος νεφρός παράγει λόγω της στένωσης της αντίστοιχης αρτηρίας, υψηλή ποσότητα ενός ενζύμου, της ρενίνης, η οποία προκαλεί άνοδο της πίεσης.
Μετά την χειρουργική διάνοιξη της στενωμένης αρτηρίας στην περίπτωσή σας, η διαταραχή έχει αποκατασταθεί και επομένως δεν απαιτείται πλέον η χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων. Το σώμα σας έχει επανέλθει στο φυσιολογικό και επομένως μπορείτε να επιχειρήσετε εγκυμοσύνη, όπως κάθε άλλη γυναίκα.
3. Είμαι άνδρας πενήντα χρονών, έχω πίεση δέκα χρόνια τώρα για την οποία ξεχνάω συχνά να πάρω φάρμακα με αποτέλεσμα η μικρή μου πίεση να είναι τις περισσότερες φορές στο 10 (100mmHg). Κάθε χρόνο κάνω test κοπώσεως, καρδιογραφήματα, triplex καρδιάς και είμαι φυσιολογικός, όλοι οι καρδιολόγοι που έχω πάει μου λένε ότι η καρδιά μου είναι σε άριστη κατάσταση. Δεν πίνω δεν καπνίζω. Μήπως η περίπτωσή μου είναι τέτοια που δεν χρειάζομαι καθόλου φάρμακα για πίεση;
Μία κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της υπέρτασης αφορούν μόνο την καρδιά. Οι υπερτασικοί όμως κινδυνεύουν επίσης από εγκεφαλικά επεισόδια, ν. ALZHEIMER, ανευρύσματα, νεφρικές βλάβες, οφθαλμικές αλλοιώσεις, αθηρωμάτωση αρτηριών, πρόωρη γήρανση. H αποχή από τον καπνό αποτελεί σημαντικό μέτρο στον υπερτασικό, αλλά συχνά δεν είναι από μόνο του επαρκές για την αποφυγή όλων των επικίνδυνων επιπλοκών.
4. Είμαι άντρας 38 ετών και στην οικογένειά μου και οι δυο γονείς μου έχουν υψηλή πίεση. Εγώ προς το παρόν έχω 11-12 μεγάλη και 7-7,5 η μικρή. Κινδυνεύω να αρρωστήσω στο μέλλον;
Ασφαλώς υπονοείτε 110 – 120 η συστολική και 70-75 η διαστολική.
Η ιδιοπαθής υπέρταση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία η κακή κληρονομικότητα, προσδίδει συχνά στο άτομο γενετική προδιάθεση για εμφάνιση της νόσου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες και νοσήματα εμπλέκονται στην ανάπτυξη υπέρτασης και προάγουν την εκδήλωση αντίστοιχων κληρονομικών προδιαθέσεων.
Τα γεύματα που είναι πλούσια σε αλάτι, η παχυσαρκία, η κατάχρηση καφέ αλκοόλ και καπνού, η ύπαρξη έντονου stress, η καθιστική ζωή, είναι παράγοντες και συνήθειες της καθημερινότητας που εμπλέκονται στην ανάπτυξη υπέρτασης. Επίσης δεν πρέπει να αμελείτε την σωστή ετήσια παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα που μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη υπέρτασης και συχνά δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Εδώ υπάγονται το μεταβολικό σύνδρομο, το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη , η ουραιμία.
5. Είμαι γυναίκα 29 ετών. Επέστρεψα πρόσφατα στην Ελλάδα από Γερμανία, όπου ήμουν επί πολλά χρόνια. Εκεί μου διαγνώσθηκε « σύνδρομο της άσπρης μπλούζας ». Θα ήθελα τα σχόλιά σας για αυτό.Ο όρος υπέρταση της άσπρης μπλούζας περιγράφει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων στα οποία η αρτηριακή πίεση που μετράται στα ιατρεία είναι σε υπερτασικά για το συγκεκριμένο άτομο επίπεδα, ενώ οι μετρήσεις που λαμβάνονται με σωστά πιεσόμετρα στο σπίτι ή σε τυχαίες συνθήκες ευρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το σύνδρομο αυτό της περιστασιακής ανόδου της αρτηριακής πίεσης κατά την ιατρική εξέταση, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αθώο.
Ενδέχεται όμως να συνδέεται με ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν δευτεροπαθή άνοδο της αρτηριακής πιέσεως. Επί παραδείγματι η χρήση αντισυλληπτικών αποτελεί αίτιο μόνιμης ή περιστασιακής ανόδου της αρτηριακής πιέσεως στην ηλικία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας συνδέεται με αυξημένη προδιάθεση του οργανισμού να εκδηλώσει αργότερα σταθερή υπέρταση και πολλές φορές πρέπει να λαμβάνονται μέτρα τροποποίησης της καθημερινότητας, όπως αποφυγή καταχρήσεων, απώλεια υπερβάλλοντος βάρους, έλεγχος του stress.
6. Είμαι διαβητική, παρακολουθώ τις εκπομπές σας, δεν έχω καταλάβει γιατί ο διαβητικός πρέπει να έχει χαμηλότερες πιέσεις από τα μη διαβητικά άτομα.
Ευχαριστώ για την ερώτησή σας, γιατί αφορά ένα θέμα, στο οποίο υπάρχει σύγχυση στο κοινό. Η ιατρική σήμερα θέτει διαφορετικούς στόχους ιδανικών πιέσεων από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον οργανισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν τα άτομα να μην προβαίνουν από μόνα τους σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις των μετρήσεων που γίνονται στο σπίτι ή σε φαρμακεία με βάση κάποια γενικά όρια που έχουν διαβάσει ότι υφίστανται ή τους καθορίζει ο φαρμακοποιός τους.
Ο οργανισμός του διαβητικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή που προκαλεί βλάβες στα νεφρά, στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα αγγεία. Σύμφωνα με ιατρικές επιστημονικές μελέτες οι αμυντικές εφεδρείες και αντιστάσεις των παραπάνω οργάνων κινητοποιούνται ικανοποιητικά σε χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με το μη διαβητικό και αυτό είναι ανεξάρτητο από την ύπαρξη ή μη ικανοποιητικής ρύθμισης του διαβήτη. Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχει ήδη εγκατεστημένη βλάβη και ανεπάρκεια κάποιου από τα όργανα που προαναφέρονται λόγω κακής ρύθμισης, τα μέγιστα όρια στόχοι ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο χαμηλά ανάλογα με το είδος της βλάβης. Έτσι αγαπητή φίλη δεν πρέπει να εντυπωσιάζεστε εάν μία μέση τιμή αρτηριακών πιέσεων 130 – 85 Ηg, είναι υπέρταση σήμερα για την Ιατρική Επιστήμη και αντιμετωπίζεται επιθετικά στην περίπτωση του διαβητικού.
7. Είμαι γυναίκα 39 χρονών και παίρνω εδώ και τρεις μήνες κορτιζόνη λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Από τότε μου έχει αυξηθεί η πίεση. Φταίει η κορτιζόνη;
Παρά το γεγονός ότι η εύκολη τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία είναι σύνηθες ζητούμενο στην Ελλάδα, στην ιατρική η σωστή εξατομικευμένη αξιολόγηση των συμπτωμάτων γίνεται κατά την σοβαρή ιατρική εξέταση ενός συγκεκριμένου ασθενούς και ποτέ μετά από παράκαμψή της. Πάντως η χρόνια λήψη κορτικοειδών αποτελεί το μοναδικό αίτιο της αύξησης της πίεσης σε αρκετούς ασθενείς ανάλογης περίπτωσης με την δική σας.
8. Έχω ακούσει για το 24ωρο holter αρτηριακής πίεσης και θέλω να ρωτήσω τι είναι αυτό.
Πρόκειται για συνεχή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ( ambulatory blood pressure monitoring ABPM ), που πραγματοποιείται επί ένα 24ωρο με ειδική συσκευή, ενώ ο ασθενής εκτελεί τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες και κατά την διάρκεια του ύπνου. Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση καταστάσεων όπως περιπτώσεων υπέρτασης άσπρης μπλούζας ή ανθεκτικής υπέρτασης και για την αξιολόγηση της λαμβανόμενης αγωγής σε ορισμένες περιπτώσεις.
9. Είμαι γυναίκα 57 ετών και ενώ πριν την εμμηνόπαυση είχα υπόταση, μετά τα 50 που μου σταμάτησε η περίοδος, μου παρουσιάστηκε πίεση. Θέλω να ρωτήσω πόσο συχνό είναι αυτό.
Στις γυναίκες παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών υπέρτασης μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συχνά συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα. Είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα να αμελείται η μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως των γυναικών, διότι επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι επειδή έχουν χαμηλή πίεση ή και υπόταση σε ηλικίες είκοσι με τριάντα ετών θα εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλές τιμές έως τα γηρατειά.
10. Ο άντρας μου έχει πίεση, παίρνει φάρμακα και γράφτηκε σε γυμναστήριο. Η πίεση όμως με την άσκηση του ανεβαίνει. Μπορεί η μεγάλη να φτάσει και στο 18, εκείνη την ημέρα. Τι συμβαίνει;
Η άσκηση συντελεί στην σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό όμως να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες στον υπερτασικό:
· Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης.
· Η αρτηριακή πίεση πρέπει να έχει ρυθμιστεί σε ικανοποιητικά επίπεδα πριν την εγγραφή σε γυμναστήρια.
· Τα υπερτασικά άτομα που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να εντάσσονται βαθμιαία και όχι απότομα σε συστηματικά προγράμματα άσκησης. Συνιστάται σταδιακή και όχι απότομη αύξηση της έντασης του προγράμματος, εφαρμογή ασκήσεων stretching στο πρόγραμμα και σταδίων προθέρμανσης και αποθεραπείας πριν και μετά το κύριο πρόγραμμα άσκησης, αποφυγή επίπονης άσκησης.
· Οι ισοτονικές ασκήσεις π. χ. κολύμβηση είναι καλύτερες από τις ισομετρικές π.χ. άρση βαρών, οι οποίες στον υπερτασικό καλό είναι να αποφεύγονται διότι αυξάνουν την πίεση.
· Άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα οργανωμένη σε γυμναστήριο άσκηση. Μισή ώρα καθημερινό γρήγορο περπάτημα ημερησίως, πολλές φορές είναι επαρκές.
11. Η γιαγιά μου πέθανε από πίεση, έφτασε 22. Έχοντας κληρονομικό πίεσης από την πλευρά της μητέρας μου όταν έχω πίεση πάνω από 15 παίρνω χάπι για να την κατεβάσω. Όταν παίρνω το χάπι νιώθω ζάλη. Είναι από την πίεση; Πρέπει να πάρω πιο δυνατά χάπια;
Παρά το γεγονός ότι η αυτοδιάγνωση και η αναζήτηση εύκολων τηλεδιαγνώσεων και τηλεθεραπειών είναι πολλές φορές πάγιες κακές πρακτικές του σύγχρονου έλληνα, ερωτήματα όπως αυτό που αφορούν διάγνωση και θεραπεία εξατομικευμένων συμπτωμάτων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν υπεύθυνα εκ του μακρόθεν, χωρίς να καταλήξω να κάνω ιατρική εκ του προχείρου, με ανάλογες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Η λήψη φαρμάκων μετά από παράκαμψη της σοβαρής εξατομικευμένης ιατρικής εξέτασης, βάσει συνταγών που αφορούν συγγενείς, είναι συχνό φαινόμενο και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι το φάρμακο που ελέγχει τα υπερτασικά επεισόδια της γιαγιάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε άλλους οργανισμούς.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τηλεθεατές του ΑΘΗΝΑ ΤV, το τηλεφωνικό κέντρο, τους συντελεστές της εκπομπής, το κανάλι και τους συνεργάτες μου, που συντέλεσαν στην συλλογή και επεξεργασία των ερωτημάτων αυτών και στήριξαν άοκνα την μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ