Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ : ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ KANONEΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ:

Οι απλοί κανόνες ζωής είναι οι κάτωθι:
Να μην καπνίζετε ενεργητικά ή παθητικά.
Καταργήστε, εάν γίνεται, το αλάτι. Μειώστε το αλάτι, όσο μπορείτε: Όχι βιομηχανοποιημένα ή τρόφιμα εστιατορίου, όχι κονσέρβες, όχι σάλτσες σόγιας ή κρεάτων, κύβους ζωμών κρέατος, έτοιμες σούπες, chips, crackers. Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα, δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 150mg νάτριο ανά μερίδα. Χρησιμοποιείστε αρωματικά φυτά όπως την ρίγανη, για να γίνουν πιο νόστιμα τα φαγητά.
Να ασκείστε ήπια.
Nα διατηρείτε φυσιολογικό βάρος.
Να τρώτε λιγότερο λίπος και αυτό να προέρχεται από το φρέσκο μη προτηγανισμένο ελαιόλαδο. Να μην καταναλώνετε, όσο είναι δυνατόν, βούτυρα, κρέμες γάλακτος, τυριά, αρνί, καρύδες, φοινικέλαιο, μαργαρίνες, υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Προτιμάτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, όπως τα αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γάλατα και γιαούρτια. Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Εάν σας αρέσει το αλκοόλ να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο μερίδες ποτού την φορά, χαμηλής σχετικά περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις παραπάνω ποσότητες και μην καταναλώνετε ποτέ ποτά με περιεκτικότητα άνω του 10% σε οινόπνευμα.
Να μην αμελείτε την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον είναι ιατρικώς επιβαλλόμενη.
Να μην αμελείται η πραγματοποίηση εξετάσεων διερεύνησης ή παρακολούθησης της υψηλής αρτηριακής πιέσεως.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 και 2102122198


Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου, τα κανάλια του ιατρείου, οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης, οι ιστοσελίδες στο facebook και twitter εμφανίζονται παραπλεύρως.